masz rację, wzdręg nie można jeść
     Wzdręg nie powinniśmy traktować jako ryb jadalnych, mięso posiadają chude, o sporej ilości ości i nie najlepszym smaku. Dla jego poprawienia używamy dużej ilości dodatków smakowych.

Kotleciki z wzdręg

Ryby posolić, mocno podsmażyć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przygotować sos z mleka, dużej ilości ostrego sera i ziół. Całość zagotować mieszając i polać nim ryby. zapiekać razem przez 10 minut.

Wzdręgi duszone z pomidorami

Filety z ryb panierowane w mące usmażyć na złoty kolor i ułożyć w żaroodpornym posmarowanym masłem naczyniu. Obłożyć plasterkami pomidorów i cebuli, do zasmażki dodać soli, pieprzu i papryki, rozprowadzić bulionem, dodać śmietany. Całość zapiekać 10 minut.

Pulpety

Przepuścić przez maszynkę ryby, bułkę namoczoną w mleku i podsmażoną cebulę. Zmieszać z mąką i po wyrobieniu całej masy formować w kulki o średnicy do 2 cm. Gotować w osolonej wodzie 20 minut.