dużo masz tych uklejek?
    Ukleja, posiada słabo osadzoną łuskę, dlatego nigdy jej nie skrobię, tylko wrzucam do dużego sitka i płuczę pod strumieniem wody silnie potrząsając, po chwili wszystkie rybki są oskrobane.

Ukleje smażone na chrupko

Sprawione rybki solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny, potem panierujemy je w mące i znowu schładzamy przez godzinę. Tak przygotowane ukleje smażymy w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż będą jasnobrązowe, natychmiast podajemy.

Ukleje w cieście

Posolone rybki zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor w oleju, następnie wstawiamy do piekarnika w żaroodpornym naczyniu na 10 minut.

Ukleje marynowane

Sprawione rybki odstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę kroimy w plastry i sparzamy wrzątkiem. w słoikach układamy warstwami cebulę i ryby ( ostatnia warstwa to cebula). Przygotowujemy zalewę z posolonej wody, octu w proporcji: 1 część octu na 7 części wody. Przegotowujemy i chłodzimy, dodajemy pieprzu w ziarnkach i liścia laurowego. Zalewamy rybki i cebulę i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 2 - 3 dniach rybki powinny być gotowe do spożycia.