Ukleja, posiada słabo osadzoną łuskę, dlatego nigdy jej nie
skrobię, tylko wrzucam do dużego sitka i płuczę pod strumieniem wody
silnie potrząsając, po chwili wszystkie rybki są oskrobane.
Ukleje smażone na chrupko
Sprawione rybki solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z
cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny, potem
panierujemy je w mące i znowu schładzamy przez godzinę. Tak
przygotowane ukleje smażymy w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż
będą jasnobrązowe, natychmiast podajemy.
Ukleje w cieście
Posolone rybki zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty
kolor w oleju, następnie wstawiamy do piekarnika w żaroodpornym
naczyniu na 10 minut.
Ukleje marynowane
Sprawione rybki odstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę kroimy w plastry
i sparzamy wrzątkiem. w słoikach układamy warstwami cebulę i ryby (
ostatnia warstwa to cebula). Przygotowujemy zalewę z posolonej wody,
octu w proporcji: 1 część octu na 7 części wody. Przegotowujemy i
chłodzimy, dodajemy pieprzu w ziarnkach i liścia laurowego. Zalewamy
rybki i cebulę i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 2 - 3 dniach rybki
powinny być gotowe do spożycia.
|