nie znalazłeś nic ciekawego, czy nie złowiłeś łososia?

Tatar

Rybę filetujemy usuwając skórę i wszystkie ości, następnie siekamy nożem do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pieprz i sól do smaku. Tak przyrządzoną masę układamy na małych kanapkach posmarowanych masłem i ozdabiamy natką pietruszki.

Troć lub łosoś na surowo

Rybę filetujemy usuwając ości i skórę, następnie kroimy na małe kosteczki. Dodajemy soli i pieprzu (możemy dodać vegetę) i odstawiamy na 24 godziny do lodówki, mieszjąc co jakiś czas. Drugiego dnia dodajemy drobno posiekaną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy, odstawiamy do lodówki na następne 24 godziny. Przed podaniem usuwamy liście laurowe.

Troć lub łosoś musztardą chrzanową

Rybę filetujemy i kroimy na małe kosteczki. W miseczce rozrabiamy musztardę chrzanową (Wasabi) z sosem sojowym. Do jedzenia używamy pałeczek, lub wykałaczek maczając kawałki ryby w sosie.

Troć lub łosoś w soli

Rybę filetujemy pozostawiając skórę. Nacieramy solą z dodatkiem cukru i układamy w kamiennym garnku, do dna powinna dotykać skóra a następne warstwy układamy mięso do mięsa, skóra do skóry. Dodajemy tymianek, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, posiekaną natkę pietruszki i zielony koperek. Całość przykrywamy talerzem i zielony koperek. Całość przykrywamy talerzem i obciążamy. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie kawałki ryby wyjmujemy i wycieramy do sucha. Podajemy pokrojone w plasterki. Trwałość mięsa mniejsza niż przy wędzeniu.

Troć lub łosoś pieczone

Rybę podzielona na kawałki, posolona i skropioną sokiem z cytryny odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Szklankę wytrawnego wina mieszamy z 2 szklankami wody, dodajemy poszatkowaną cebulę i marchew, solimy i gotujemy aż sos będzie gęsty. Kawałki ryby smarujemy sosem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 15 minut. Na koniec rozwijamy folię i przez chwilę odparowujemy nadmiar wody.

Troć lub łosoś z rusztu

Wyfiletowaną rybę pokroić w kawałki. Posiekaną zielona pietruszkę rozetrzeć z łyżką musztardy, sokiem z cytryny i bazylią. Wymieszać z oliwą. Kawałki ryby maczać w sosie, obłożyć plasterkami boczku i piec na ruszcie do 15 min. obracając kilka razy.

Zupa

Ugotować wywar z warzyw z kilkoma ziarnami pieprzu, przecedzić. Z pokrojonej głowy usunąć skrzela i oczy, dołożyć kawałki mięsa pozostałe po filetowaniu. Gotować ok. godziny, a następnie całość przetrzeć przez sito. Do gorącego wywaru dodać surowe jajko wlewane cienkim strumyczkiem przez widelec, podawać natychmiast z grzankami.