nie złowiłeś szczupaka?

Szczupak w jarzynach

Cienko poszatkowaną małą kapustę, por, pietruszkę, marchewkę i seler zalać wrzątkiem, dodać masła i dusić przez 15 minut. Dzwonka z ryby włożyć do warzyw i dusić na małym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Szczupak z serem

Ugotować kilka pieczarek lub innych grzybów, pokroić w cienkie plasterki. Szczupaka ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, położyć na nim grzyby i podlać kilkoma łyżkami wody. Po 10 minutach gotowania, posolić, posypać pieprzem i natką pietruszki. Piec w piekarniku 30 minut, pod koniec pieczenia posypać tartym ostrym żółtym serem.

Szczupak w winie

Zeszklić dwie cebule, dodać szklankę wina, szklankę wody, doprawić solą i pieprzem. Pokrojonego w dzwonka szczupaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Dusić 30 minut, pod koniec dodać kwaśnej śmietany.

Szczupak na zielono

3 łyżki tartej bułki wymieszać z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Rybę ułożyć w rondlu, podlać szklanką wody, obsypać przygotowaną mieszaniną, dodać pokruszoną kostkę rosołową, posypać wiórkami z masła. Piec w piekarniku 25 minut.

Szczupak marynowany

Ugotować marynatę z 3 części wody i 1 octu, pokrojonych marchewek, cebuli i pietruszki. Rybę panierowaną i usmażoną na złoty kolor ułożyć w słoju i zalać marynatą, dodać pieprz ziarnisty i liść laurowy, wstawić do lodówki. Po 2 tygodniach nadaje się do jedzenia.

Kłeszebskie (kaszubskie) kotlety

Szczupaka wyfiletować, dodać swieżego boczku i czerstwej bułki namoczonej w mleku, zmielić w maszynce, dodać jajko, sól i pieprz. Z masy formować owalne kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec na mocno rozgrzanym smalcu. Podawać z ziemniakami i surówką.