Szczupak w jarzynach
Cienko poszatkowaną małą kapustę, por,
pietruszkę, marchewkę i seler zalać wrzątkiem,
dodać masła i dusić przez 15 minut. Dzwonka z
ryby włożyć do warzyw i dusić na małym ogniu 15
minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Szczupak z serem
Ugotować kilka pieczarek lub innych grzybów,
pokroić w cienkie plasterki. Szczupaka ułożyć w
ogniotrwałym naczyniu, położyć na nim grzyby i
podlać kilkoma łyżkami wody. Po 10 minutach gotowania,
posolić, posypać pieprzem i natką pietruszki.
Piec w piekarniku 30 minut, pod koniec
pieczenia posypać tartym ostrym żółtym serem.
Szczupak w winie
Zeszklić dwie cebule, dodać szklankę wina,
szklankę wody, doprawić solą i pieprzem.
Pokrojonego w dzwonka szczupaka ułożyć w
żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Dusić 30
minut, pod koniec dodać kwaśnej śmietany.
Szczupak na zielono
3 łyżki tartej bułki wymieszać z posiekaną
natką pietruszki i szczypiorkiem, doprawić solą i
pieprzem. Rybę ułożyć w rondlu, podlać szklanką
wody, obsypać przygotowaną mieszaniną, dodać
pokruszoną kostkę rosołową, posypać wiórkami z
masła. Piec w piekarniku 25 minut.
Szczupak marynowany
Ugotować marynatę z 3 części wody i 1 octu,
pokrojonych marchewek, cebuli i pietruszki.
Rybę panierowaną i usmażoną na złoty kolor
ułożyć w słoju i zalać marynatą, dodać pieprz
ziarnisty i liść laurowy, wstawić do lodówki.
Po 2 tygodniach nadaje się do jedzenia.
Kłeszebskie (kaszubskie) kotlety
Szczupaka wyfiletować, dodać swieżego boczku i czerstwej bułki
namoczonej w mleku, zmielić w maszynce, dodać jajko, sól i pieprz.
Z masy formować owalne kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec na
mocno rozgrzanym smalcu. Podawać z ziemniakami i surówką.
|