duży ten sandacz?

Sandacz w jarzynach

Rybę sprawić, odciąć głowę, wyfiletować, panierować w mące i usmażyć na jasnozłoty kolor. Z głowy i kręgosłupa ugotować 3 szklanki wywaru. Marchewkę, pietruszkę, 2 ziemniaki, seler i cebulę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać masła i dusić przez 15 minut. Usmażone kawałki ryby posmarować musztardą lub pastą pomidorową(przecierem) włożyć do warzyw i dusić na małym ogniu 15 minut. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sandacz w cieście naleśnikowym

Przygotować ciasto naleśnikowe z 2 jajek, mąki i mleka, posolić. Kawałki sandacza panierować w mące, a następnie maczać w cieście i smażyć w wiekszej ilości gorącego oleju na złoty kolor. Rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia i poddusić 10 minut w piekarniku z 1 szklanką bulionu, lub niewielką ilością wody.

Sandacz duszony

Do żeliwnego garnka włożyć cebulę pokrojoną w grube plastry i posypaną pieprzem, tak żeby zakrywała dno. Na cebulę położyć warstwę filetów z sandacza i przykryć następną warstwą cebuli. Czynności powtarzać, pozostawiając cebulę jako warstwę wierzchnią. Na wierzch położyć kawałki masła (0,5 - 1 kostkę), dusić w piekarniku ok. 30 minut.
Będąc na biwaku tę potrawę możemy przyrządzić na ognisku, wkładając garnek w gorący popiół (ogniska nie może się już palić).

Sandacz z grzybami

Rybę wyfiletować, natrzeć solą zmieszaną z bazylią, odstawić w chłodne miejsce. Z pozostałych elementów ryby ugotować wywar. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z poszatkowanymi grzybami, dodać śmietanę, wywar, doprowadzić do wrzenia, dodać natkę z pietruszki.Filety z sandacza włożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem i polać sosem. Piec w piekarniku ok. 25 minut.

Sandacz na biwaku

Dzwonka ryby natrzeć mieszaniną soli, pieprzu i ziół ( bazylia, estragon, melisa i tymianek. Wewnątrz posmarować musztardą, obłożyć kawałkami masła. Zawinąć w aluminiową folię i piec na grilu, lub w żarze ogniska ok. 10 minut.