złe przepisy?
     Pod mocno osadzoną łuską okonia kryje się smaczne mięso. Ułatwimy sobie skrobanie naciągając trzymaną za ogon i głowę rybę, aż "chrupnie". Łatwiej ,niż nożem obierzemy go z łuski specjalną skrobaczką. Nie posiadając takowej, możemy sami zrobić podobną mocując do drewnianej rączki zwykły kapsel z butelki.

Specjalnie dla leniwych wędkarzy, czyli nie skrobiemy, tylko zdejmujemy skórę z okonia.

tracimy tylko chrupiącą skórkę
  • odcinam skórę za skrzelami
  • przecinam skórę wzdłuż grzbietu, po obu stronach płetw
  • ściągam skórę w stronę ogona jednocześnie z obu stron
  • teraz wycinam mięso z części grzbietowej
  • następnie z części ogonowej
  • na koniec z części żebrowej


Okonie z ogniska

Wypatroszone ryby natrzeć gruboziarnistą solą, nadziać na rożen i piec nad ogniskiem, unikając kontaktu ryby z ogniem.

Okonie faszerowane

Przygotować farsz z surowych grzybów (mogą być pieczarki), cebuli, tartej bułki. Wymieszać z jajkiem, dodać pieprzu, soli, liścia laurowego i czosnku. Ryby napełnić farszem, brzuchy spiąć wykałaczkami, panierować w mące i piec na złoty kolor, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać kwaśną śmietaną i zapiekać 10 minut.

Okonie w pomidorowym sosie

Do rondla wlać olej i wrzucić kilka ząbków czosnku, kiedy czosnek będzie zrumieniony dodać przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie i pieprzu. Okonie panierowane w mące usmażyć na złoty kolor, przełożyć do rondla i dusić 10 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Okonie w cieście

Przygotować ciasto naleśnikowe, sprawione okonie natrzeć mieszaniną soli i pieprzu, maczać w cieście i smażyć w dużej ilości oleju, po usmażeniu usunąć nadmiar oleju papierową serwetką.

Okonie duszone w winie

Sprawione ryby natrzeć solą, pieprzem i odstawić w chłodne miejsce. Udusić drobno startego selera, dodać masła i dusić jeszcze 5 minut, dodać 2 lampki białego wina, drobno posiekany korniszon. Włożyć ryby i dusić aż będą miękkie. Przed podaniem posypać drobno pokrojona natką pietruszki.

Okonie w winie

Drobno startą marchewkę, pietruszkę, pora i selera poddusić w maśle, dodać 2 lampki czerwonego wina, przyprawić do smaku. Okonie panierowane w mące usmażyć na złoty kolor. Ryby ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać 10 minut.

Okonie z cytryną

Pofiletowane okonie posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2 godziny. W rondlu rozpuścić masło i ułożyć rybę, obłożyć drobno startymi warzywami i cebulą, zalać szklanką mleka, dusić 25 minut. Ryby przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać białą zasmażką rozpuszczoną w mleku i wstawić do piekarnika na 10 minut. Obłożyć duszonymi warzywami, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku i zapiekać jeszcze 5 minut.

Zupa z okoni

Mniejsze okonie gotować w wywarze z jarzyn przez godzinę, aż do zupełnego rozgotowania, wywar odcedzić. Większe okonie pofiletować usuwając ości i gotować w wywarze przez 15 minut na małym ogniu. Na talerzu położyć filet, 2-3 plasterki cytryny bez skórki i zalać wywarem, posypać siekaną natką pietruszki.
Bardzo ciekawą kompozycję smakową możemy osiągnąć, dodając do wywaru kilka rodzynek, a filety obłożyć zamiast cytryną, plasterkami pomarańczy, oczywiście bez skórki.