lipienie są pyszne

Przechowywanie złowionych lipieni

Lipień ma bardzo delikatne mięso, szybko ulęgające zaparzeniu, szczególnie w wyższych temperaturach. Ażeby rybę w świeżym stanie dowieść do domu musimy zaraz po jej złowieniu wypatroszyć ją wycinając skrzela i oczy, następnie wytrzeć do sucha i zawinąć w suchą bawełnianą szmatkę. Tak przygotowane ryby noszone w przewiewnym koszyku muchowym przez kilka godzin zachowają świeżość.

Lipień gotowany

Rybę po wypatroszeniu i opłukaniu wycieramy do sucha (najlepiej papierowym ręcznikiem), skrapiamy sokiem z cytryny lub słabym octem 3% i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 10 minut. Po ugotowaniu obkładamy wiórkami z masła i posypujemy pokrojonym w drobna kostkę ugotowanym na twardo jajkiem. Natychmiast podajemy na stół.

Tatar z lipienia

Rybę filetujemy usuwając skórę i wszystkie ości, następnie siekamy nożem do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pieprz i sól do smaku. Tak przyrządzoną masę układamy na małych kanapkach posmarowanych masłem i ozdabiamy natką pietruszki.

Lipień z folii

Lipienia skrobiemy, patroszymy, nacieramy solą i wkładamy do brzucha drobno pokrojoną cebulę. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w żarze z ogniska.

Rosół z lipienia

Przygotowujemy wywar z warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie wkładamy sprawionego i pokrojonego w kawałki lipienia i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy warzywa, kroimy marchewkę w drobną kosteczkę i podajemy z osobno ugotowanymi kładzionymi kluseczkami, lub z domowym makaronem.