klenie niezjadliwe?
 Kleń posiada wodniste mięso z dużą ilością drobnych ości. Smak jego mięsa musimy poprawiać stosując ostrzejsze przyprawy.

Kleń zapiekany z serem

Ugotowaną w wywarze z warzyw rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem z białej zasmażki rozpuszczonej w szklance białego wina i posypujemy dużą ilością ostrego żółtego sera startego na drobnej tarce. Zapiekamy w piekarniku na brązowo-złoty kolor.

Kleń w ziołach

Nacieramy rybę mieszaniną ziół, skrapiamy oliwą i cytryną i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku 20 minut polewając wytworzonym sosem, z dodatkiem oliwy .

Kleń faszerowany

Z ryby ściągamy skórę bez rozcinania brzucha. Mięso pozbawiamy ości i przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podduszone pieczarki i podsmażoną cebulę, drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo i jedno surowe. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wkładamy w skórę ryby, zawiązujemy otwór i gotujemy na małym ogniu w wywarze z jarzyn przez pół godziny. Po ostudzeniu kroimy w 2 cm plastry i układamy na półmisku nakładając na każdą porcję majonez posypany zielona natką z pietruszki.