inne ryby smaczniejsze
    Jazia łatwo obieramy z łusek, posiada mięso z dość licznymi ośćmi międzymięśniowymi, nie należące do najsmaczniejszych.

Jaź smażony

Podzwonkowaną rybę natrzeć solą zmieszaną z pieprzem i wstawić do lodówki. Do rozgrzanego oleju wrzucić 2,3 ząbki czosnku i smażyć przez kilka minut, czosnek usunąć. Panierowane mąką kawałki smażyć na złoty kolor, pod koniec smażenia skropić sokiem z cytryny.

Jaź w sosie

Przygotowane półdzwonka ryby panierować w mieszaninie mąki, soli i pieprzu, a następnie usmażyć na złoty kolor. Przygotować sos z zasmażanej cebuli posypanej mąką i bulionu, dodać posiekany szczypiorek, łyżkę masła, trochę musztardy i żółtko. Całość podgrzewać mieszając, przetrzeć przez sitko i polać usmażoną rybę. Sos powinien być gęsty.

Zapiekanka

Brytfannę posmarować masłem i ułożyć warstwę ryby pokrojonej w kostkę. Rybę przykryć plastrami surowych ziemniaków, posypanych roztartymi ziołami (kolendra i estragonem), dodać dwa ząbki czosnku roztarte z łyżeczką soli i pieprzem. Na wierzchu położyć poplasterkowane i posypane szczypiorkiem pomidory, podlać lampką wytrawnego białego wina. Zapiekać pół godziny.
Mając żelazny garnek możemy tę potrawę przygotować na biwaku zapiekając w żarze ogniska.