Jazia łatwo obieramy z łusek, posiada mięso
z dość licznymi ośćmi międzymięśniowymi, nie
należące do najsmaczniejszych.
Jaź smażony
Podzwonkowaną rybę natrzeć solą zmieszaną z
pieprzem i wstawić do lodówki. Do rozgrzanego
oleju wrzucić 2,3 ząbki czosnku i smażyć przez
kilka minut, czosnek usunąć. Panierowane mąką
kawałki smażyć na złoty kolor, pod koniec
smażenia skropić sokiem z cytryny.
Jaź w sosie
Przygotowane półdzwonka ryby panierować w
mieszaninie mąki, soli i pieprzu, a następnie
usmażyć na złoty kolor. Przygotować sos z
zasmażanej cebuli posypanej mąką i bulionu,
dodać posiekany szczypiorek, łyżkę masła,
trochę musztardy i żółtko. Całość podgrzewać
mieszając, przetrzeć przez sitko i polać
usmażoną rybę. Sos powinien być gęsty.
Zapiekanka
Brytfannę posmarować masłem i ułożyć warstwę
ryby pokrojonej w kostkę. Rybę przykryć
plastrami surowych ziemniaków, posypanych
roztartymi ziołami (kolendra i estragonem),
dodać dwa ząbki czosnku roztarte z łyżeczką
soli i pieprzem. Na wierzchu położyć
poplasterkowane i posypane szczypiorkiem
pomidory, podlać lampką wytrawnego białego
wina. Zapiekać pół godziny.
Mając żelazny garnek możemy tę potrawę
przygotować na biwaku zapiekając w żarze
ogniska.
|