za dużo ości
    Brzanę podobnie jak bolenia możemy łatwo oskrobać. Mięso pomimo swojej zwartości nie należy do najsmaczniejszych, ze względu na dużą ilość ości występujących w grzbiecie i ogonie. W okresie tarła ikra jak również mięso brzany są trujące, powodują zaburzenia żołądkowe i odrętwienia, których leczenie może potrwać nawet kilka tygodni.

Brzana zapiekana z ziemniakami

Ugotować ziemniaki w łupinach, pokroić w plasterki. Rybę sprawić, pokroić w paski, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie pokroić w drobna kostkę grzyby (mogą być pieczarki), poddusić, dodać cebulę i jeszcze poddusić 10 min. Rybę wymieszać z grzybami i cebulą, można dodać pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki i rybę (ostatnia warstwa to ryba), polać kwaśną śmietaną i zapiekać ok.. 15 minut. Odrobina tartego żółtego sera może dodać pikantności tej potrawie.

Brzana w warzywach

Przygotowując brzanę w warzywach postępujemy dokładnie tak samo jak z boleniem, czyli: na tarce do buraków musimy zetrzeć marchewkę, pietruszkę, selera, dodać pokrojoną cebulę, pora i pomidora, udusić z masłem. Rybę panierowana w mące smażyć na złocisty kolor. Rybę włożyć do warzyw, dodać bulionu i dusić przez 10 min. Dodać kwaśnej śmietany, posolić i popieprzyć do smaku, dusić jeszcze przez kilka minut. Można dodać tarkowany ostry ser np. parmezan.

Brzana faszerowana

Rybę oskrobać, odgłowić i wypatroszyć, następnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z solą i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz z cebuli usmażonej na złoty kolor, posiekanych jajek, ugotowanych na twardo i ugotowanej drobnej kaszy lub ryżu. Tuszkę brzany lekko ponacinać w okolicy grzbietu i ogona, napełnić farszem, polać śmietaną i piec w piekarniku 30 minut, polewając sosem wydzielającym się z ryby.

Brzana po chińsku

Rybę sprawić, pokroić w cienkie 1 cm paski, skropić sosem sojowym, posypać imbirem i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Przygotować ciasto naleśnikowe, kawałki ryby maczać w cieście i smażyć w gorącym oleju (jak pączki) przez 2-3 minuty. Podawać natychmiast na gorącym półmisku przystrojone natką pietruszki.