Brzanę podobnie jak bolenia możemy łatwo
oskrobać. Mięso pomimo swojej zwartości nie
należy do najsmaczniejszych, ze względu na dużą
ilość ości występujących w grzbiecie i ogonie.
W okresie tarła ikra jak również mięso brzany
są trujące, powodują zaburzenia żołądkowe i
odrętwienia, których leczenie może potrwać
nawet kilka tygodni.
Brzana zapiekana z ziemniakami
Ugotować ziemniaki w łupinach, pokroić w
plasterki. Rybę sprawić, pokroić w paski,
posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w
chłodne miejsce. W tym czasie pokroić w drobna
kostkę grzyby (mogą być pieczarki), poddusić,
dodać cebulę i jeszcze poddusić 10 min. Rybę
wymieszać z grzybami i cebulą, można dodać
pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo. W
naczyniu żaroodpornym układać warstwami
ziemniaki i rybę (ostatnia warstwa to ryba),
polać kwaśną śmietaną i zapiekać ok.. 15 minut.
Odrobina tartego żółtego sera może dodać
pikantności tej potrawie.
Brzana w warzywach
Przygotowując brzanę w warzywach postępujemy
dokładnie tak samo jak z boleniem, czyli: na
tarce do buraków musimy zetrzeć marchewkę,
pietruszkę, selera, dodać pokrojoną cebulę,
pora i pomidora, udusić z masłem. Rybę
panierowana w mące smażyć na złocisty kolor.
Rybę włożyć do warzyw, dodać bulionu i dusić
przez 10 min. Dodać kwaśnej śmietany, posolić i
popieprzyć do smaku, dusić jeszcze przez kilka
minut. Można dodać tarkowany ostry ser np.
parmezan.
Brzana faszerowana
Rybę oskrobać, odgłowić i wypatroszyć,
następnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem
wymieszanym z solą i odstawić w chłodne
miejsce. Przygotować farsz z cebuli usmażonej
na złoty kolor, posiekanych jajek, ugotowanych
na twardo i ugotowanej drobnej kaszy lub ryżu.
Tuszkę brzany lekko ponacinać w okolicy
grzbietu i ogona, napełnić farszem, polać
śmietaną i piec w piekarniku 30 minut,
polewając sosem wydzielającym się z ryby.
Brzana po chińsku
Rybę sprawić, pokroić w cienkie 1 cm paski,
skropić sosem sojowym, posypać imbirem i
odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Przygotować ciasto naleśnikowe, kawałki ryby
maczać w cieście i smażyć w gorącym oleju (jak
pączki) przez 2-3 minuty. Podawać natychmiast
na gorącym półmisku przystrojone natką
pietruszki.
|