poszukaj smaczniejszej ryby
    Bolenia łatwo czyścimy z łusek, natomiast jego mięso nie należy do przysmaków, jest suche o małej zawartości tłuszczu, posiadające ponadto bardzo dużo ości międzymięśniowych. Praktycznie wszystkie potrawy z bolenia wymagają dużej ilości smakowych dodatków w postaci przypraw ziołowych, sosów i warzyw.

Boleń zapiekany

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwę pokrojonej cebuli wymieszanej z solą pieprzem i ziołami (tymianek, estragon lub majeranek). Na niej układać kawałki ryby posolone i poprószone mąką. Do cebuli można dodać pokrojone pomidory, lub przyrządzić sos z przecieru pomidorowego i bulionu. Rybę obłożyć plasterkami cytryny i posypać wiórkami zmrożonego masła. Całość zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku 1/2 godziny.

Boleń w sosie warzywowym

Na tarce do buraków zetrzeć marchewkę, pietruszkę, selera, dodać pokrojoną cebulę, pora i pomidora, udusić z masłem. Rybę panierowana w mące smażyć na złocisty kolor. Rybę włożyć do warzyw, dodać bulionu i dusić przez 10 min. Dodać kwaśnej śmietany, posolić i popieprzyć do smaku, dusić jeszcze przez kilka minut. Można dodać tarkowany ostry ser np. parmezan.

Boleń faszerowany

Rybę oskrobać, odciąć głowę i wypatroszyć bez rozcinania brzucha, odciąć płetwy nie naruszając skóry. Pokroić w dzwonka, następnie ściągnąć z nich skórę. Powyjmować z mięsa ości, przepuścić przez maszynkę, dodać rozmoczoną w mleku bułkę, podduszoną drobno pokrajaną cebulę i marchewkę. Całość wymieszać na jednolitą masę, dodać soli i pieprzu, napełnić nią skórę. Tak przygotowane dzwonka gotować w osolonej wodzie na małym ogniu.